Τι είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού που μας ταλαιπωρούν;

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος αποτελούν συνήθη αιτία ταλαιπωρίας πολλών ανθρώπων κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες και περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα νοσημάτων: από το απλό κρυολόγημα έως την σοβαρή πνευμονία (βακτηριακής ή ιογενούς αιτιολογίας).

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μας συστήματος χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και του κατώτερου αναπνευστικού.

Λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού: Αυτές αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό που περιλαμβάνει τη μύτη, το φάρυγγα και το λάρυγγα. Οι συνηθέστερες λοιμώξεις είναι η ιγμορίτιδα, η φαρυγγίτιδα, η αμυγδαλίτιδα, η λαρυγγίτιδα οι οποίες είναι ως επί το πλείστον ιογενούς αιτιολογίας. Χρήζουν συνήθως συμπτωματική θεραπεία για ανακούφιση.

Λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού: Αυτές αφορούν την τραχεία, τους βρόγχους, τα βρογχιόλια και φυσικά το πνευμονικό παρέγχυμα δηλαδή τον ιστό των πνευμόνων. Οι συνηθέστερες λοιμώξεις είναι η τραχειοβρογχίτιδα, η βρογχίτιδα, η βρογχιολίτιδα, η πνευμονία. Οι λοιμώξεις αυτές επηρεάζουν περισσότερο τον πάσχοντα, είναι είτε ιογενούς είτε μικροβιακής αιτιολογίας, είναι συνήθως σοβαρότερες και επιβάλλουν την εκτίμηση πνευμονολόγου και θεραπεία.

Πώς θα καταλάβουμε ότι πάσχουμε από λοίμωξη του αναπνευστικού μας συστήματος; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα κυριότερα συμπτώματα που μας δίνουν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι η ριννική συμφόρηση και καταρροή, ο πυρετός, ο βήχας με φλέγμα ή ξερόβηχας, ο πονοκέφαλος, ο πόνος στα αυτιά, το λαιμό. Γενικότερα συμπτώματα είναι η κόπωση, οι πόνοι στα κόκκαλα και στους μύες.

Όταν η λοίμωξη αφορά το ανώτερο αναπνευστικό τα συμπτώματα είναι συνήθως ηπιότερα και αποδράμουν μέσα σε 2-5 ημέρες πλήρως.

Στο κατώτερο αναπνευστικό τα συμπτώματα είναι κάπως πιο ενοχλητικά και επίμονα. Καθώς η μικροβιακή αιτιολογία είναι συχνότερη, αν δεν γίνει πνευμονολογική εκτίμηση και δεν ξεκινήσει θεραπεία (με αντιβιοτικά) τα συμπτώματα δεν καλυτερεύουν. Δεν αποκλείεται ακόμη και η ανάγκη νοσηλείας σε νοσοκομείο λόγω λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού.

Πώς θα καταλάβουμε από τι πάσχουμε; Πώς γίνεται η διάγνωση;

Γενικά οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι ηπιότερες και τα συμπτώματα σταδιακά υποχωρούν και ο ασθενής βελτιώνεται. Αν υπάρχει γνωστή επαφή με κάποιον με συμπτώματα κρυολογήματος τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για το απλό κρυολόγημα και ταλαιπωρία θα είναι σύντομη. Βασικό είναι να βλέπουμε πως η γενική κατάσταση του ασθενή είναι σε γενικές γραμμές καλή, δηλαδή τρέφεται επαρκώς, ενυδατώνεται και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται γρήγορα. Αν αντίθετα, η γενική κατάσταση του πάσχοντα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα, ή ακόμα ο πυρετός επανέλθει λίγες μέρες μετά την απυρεξία τότε αυτά αποτελούν ενδείξεις μικροβιακής λοίμωξης. Η επιβεβαίωση μπορεί να γίνει με απλές αιματολογικές εξετάσεις και μια απλή ακτινογραφία θώρακα.

Στην αρχή της λοίμωξης δρούμε υποστηρικτικά στον οργανισμό μας ο οποίος καταπολεμά τη λοίμωξη, δηλαδή ρίχνουμε τον πυρετό με σωστή χρήση αντιπυρετικών, σε περίπτωση ριννικής συμφόρησης κάνουμε πλύσεις στη μύτη με φυσιολογικό ορό και χρησιμοποιούμε ριννικό σπρευ ( χωρίς όμως κατάχρηση του σπρευ), τρεφόμαστε σωστά και πίνουμε πολύ νερό. Τελευταίο και κυριότερο ξεκουραζόμαστε.

Στις περιπτώσεις που η βελτίωση δεν έρχεται παρόλη την υποστηρικτική θεραπεία, ο πυρετός επιμένει, η κόπωση αυξάνεται τότε είναι απαραίτητη η εξέταση από πνευμονολόγο για να εξετάσει, να κάνει τη διάγνωση και να συνταγογραφήσει την κατάλληλη αντιβίωση και σε περίπτωση που χρειάζεται, τα κατάλληλα εισπνεόμενα.

Οι έχοντες πνευμονικές παθήσεις όπως για παράδειγμα χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, πνευμονική ίνωση πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί οποιαδήποτε λοίμωξη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα παρόξυνση της κύριας νόσου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με απλούς τρόπους μπορούμε να αποφύγουμε τη διάδοση των ιώσεων με σωστό αερισμό των χώρων, βήχουμε και φταρνιζόμαστε σε ένα χαρτομάντηλο το οποίο αμέσως πετάμε, πλένουμε συχνά και μεθοδικά τα χέρια μας".

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.cretalive.gr