Η ΧΑΠ αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως

Παγκόσμια ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, της γνωστής μας ΧΑΠ η φετινή 16η του Νοέμβρη και τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, κυρίως στους καπνιστές.

Με αφορμή την παγκόσμια αυτή ημέρα που τιμάται την τρίτη Τετάρτη κάθε Νοέμβρη η κ. Ιωάννα Κοτόρτση, πνευμονολόγος – φυματιολόγος των «Κνωσός Διάγνωσις» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και μας μιλά για την αναγκαιότητα όχι μόνο της άμεσης διακοπής του καπνίσματος, αλλά και του τακτικού ελέγχου για την υγεία των πνευμόνων μας.

Όπως σημειώνει η ΧΑΠ, που πλέον αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, είναι μια νόσος που προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται πλην όμως δεν θεραπεύεται πλήρως. Γι’ αυτό θεωρείται μείζονος σημασίας η έγκαιρη διάγνωση η οποία επιτυγχάνεται με τη σπιρομέτρηση, μια εύκολη, ανώδυνη και γρήγορη εξέταση.

Όπως τόνισε η ιατρός, υπολογίζεται σήμερα πως 250.000 με 300.000 καπνιστές στην Ελλάδα είναι αδιάγνωστοι, είτε γιατί δεν παρουσιάζουν συμπτώματα είτε γιατί παραβλέπουν τα συμπτώματά τους.

Ακούστε αναλυτικά την συνέντευξη της πνευμονολόγου Ιωάννας Κοτόρτση που παραχώρεισε στο cretalive.gr για να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα τελευταία στατιστικά στοιχεία γύρω από τη Χ.Α.Π.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.cretalive.gr

ψ